Masterclass Zwart-Wit

Fotografie met karakter 


 
 

Zwart-wit fotografie is de laatste tijd weer in. In alle media worden we overspoeld met kleuren. Zwart-wit beelden geven als geen ander de essentie weer. Ontdaan van alle kleurinformatie zijn zwart-wit foto's indringender en hebben vaak meer zeggingskracht dan dezelfde foto in kleur.

Zwart-wit was vroeger de norm in kranten, films en televisie. Je kon 'makkelijk' zelf je films en afdrukken verwerken in een donkere kamer. Specialistisch werk, dat nu nog zelden wordt gedaan.
Met de komst van digitale technieken en met name in de fotobewerking kon de ongezonde donkere kamer met al haar giftige chemicaliën ingeruild worden voor het computerscherm.

Allerlei software stelt je thans in staat van je digitale kleurenfoto's zwart-wit versies te maken. Helaas wordt daarbij vaak aan de techniek van het in zwart-wit fotograferen voorbij gegaan en blijft het bij een kleurenfoto omzetten. Afdrukken vertonen vaak een kleurenzweem en detaillering en contrast zijn niet optimaal.

VOOR WIE

De masterclass zwart-wit is voor iedereen geschikt die affiniteit heeft met zwart-wit fotografie, een digitale camera bezit die je handmatig kunt instellen en kan beschikken over een laptop . Verder ben je op de hoogte van de basistechnieken van fotografie zoals diafragma, sluitertijd en lichtmeten.

Inhoud workshop

In de zwart-wit masterclass leren we je op de eerste plaats kijken in zwart-wit. Hoe gedragen de kleurtinten, de structuur en detaillering van een onderwerp zich in grijstinten. In de les leer je de technieken hoe je dat moet doen. Het zone systeem waarbij alle tinten in 10 klassen worden ondergebracht leert je hoe belangrijk het is om bij de belichting van je foto secuur te werk te gaan.

Je kunt dat vervolgens oefenen tijdens de praktijk op locatie waar je diverse onderwerpen gaat fotograferen met als doel daar een serie zwart-wit foto's van te presenteren.

De nabewerking van je foto's in de digitale donkere kamer is een belangrijke stap in het proces. Je leert buiten Photoshop en Lightroom, hoe je met speciale software de juiste toonwaarden creëert, je foto's de 'filmlook' geeft en eventueel een kleurtoning toepast. 

De laatste stap is je zwart-wit foto gereed te maken voor publicatie op een website of voor print. Bij het printen van zwart-wit maken we in tegenstelling tot wat gebruikelijk is, geen gebruik van kleur. Wij werken met een fotolab samen dat de zwart-wit foto's op de authentieke wijze, dus met het oude procédé afdrukt.

De Masterclass telt 4 lessen waarbij alle genoemde aspecten aan bod komen.
Na afloop van de masterclass ben je in staat perfecte zwart-wit foto's te maken en te presenteren.


DETAILS masterclass zwartwit

soort: masterclass
frequentie: zie data
niveau: alle niveaus
deelnemers: max. 8
aantal bijeenkomsten: 4
data en plaats: zie overzicht
tijd: za. 10.00 u -14.00 u;  vr.19.30 u. - 21.30 u
cursusprijs: € 175


inbegrepen: reader, hand-outs, professionele begeleiding, excursie op locatie, koffie/thee tijdens bijeenkomsten. Drie exclusieve zwart-wit prints in de maat 25 x 38cm

 

MOGELIJKHEDEN

SCHAGEN
vr. 2 en 9 nov; za. 24 nov; vr. 25 jan.

Deze MC is vol.
Nieuwe data in voorjaar