Scherpte in je foto’s

Is je foto nou echt scherp? Of toch niet? Met allerlei vernuftige technieken aan boord van je camera is het vrijwel onmogelijk om nog onscherpe foto’s te maken. Maar de praktijk is weerbarstig. Soms hebben je foto’s toch net niet de scherpte die je verwachtte. Kun je daar wat aan doen? Jazeker

Met allerlei vernuftige technieken aan boord van je camera is het vrijwel onmogelijk om nog onscherpe foto’s te maken. Maar de praktijk is weerbarstig. Soms hebben je foto’s toch net niet de scherpte die je verwachtte. Scherpte in de fotografie moet je niet verwarren met scherptediepte. Dat is een ander begrip en gaat over de hoeveelheid scherpte van voor naar achteren in een opname. In een normale foto moet het deel waar je op scherp hebt gesteld ook haarscherp zijn. Vertrouw nooit 100% op je autofocus van je camera. Die kan soms een andere keuze maken, zeker als je dat volledig automatisch doet. Zelf blijven opletten dus.

Hoe je echt scherpe foto’s krijgt is eigenlijk heel eenvoudig. Drie tips die je niet moet vergeten.

TIP 1

Let op je sluitertijd. Vaak is een te langzame sluitertijd oorzaak van onscherpe foto’s. Zeker als je uit de hand fotografeert. Een simpele regel is: je langste brandpunt van de lens die je gebruikt vertaalt naar de minimale sluitertijd. Dus een 18-200mm lens heeft een minimale sluitertijd van 1/250. Een lens van 50mm: 1/60. Als je deze vuistregel hanteert heb je minder kans op bewegingsonscherpte door te langzame sluitertijd. Kom je tekort in je belichting, dan kun je natuurlijk een ander diafragma kiezen of je ISO aanpassen.

TIP 2

Zorg dat je stil staat, je ellebogen tegen je lichaam drukt, de benen ietsje gespreid en dat je je adem op het moment van afdrukken even inhoudt. Zo voorkom je dat je te veel beweegt. Hanteer de camera op de juiste manier zodat het zwaartepunt in je hand ligt. Zoek steun. Leun tegen een boom of muur, kniel en ondersteun jezelf en je camera voor lage standpunten. Hou de camera altijd met twee handen vast, ook als je camera een smartphone is.

TIP 3

Gebruik een statief. Ja, een statief is onhandig, zwaar (aan een licht statief heb je niks) en soms een gedoe om op te zetten. Maar je krijgt er wel haarscherpe foto’s door. Vergeet niet je Image Stabilyzer op je lens uit te zetten. En weer aan te zetten als je uit de hand gaat fotograferen.

Nog steeds onscherpe foto’s? Misschien je lens schoonmaken, je autofocus-methode aanpassen of als je met de hand scherp stelt je oogcorrectie bij het oculair aanpassen.