Zonsondergangen

De zonsondergang blijft een van de meest gefotografeerde onderwerpen. Waar je ook bent er is geen enkele zonsondergang hetzelfde. Met onze tips en deze voorbeelden ter inspiratie moet het lukken een creatieve foto van de zonsondergang te maken.

Tips voor zonsondergang foto

  • Let op de tijd. De tijd dat de zon ondergaat is nogal afhankelijk van waar je bent en of het zomer of wintertijd is. Zeker belangrijk als je de middernachtzon gaat fotograferen. Uurtje bij tellen dus of een App voor op je smartphone.

  • Denk aan je horizon en zorg dat deze bij voorkeur niet precies in het midden loopt. Probeer ook af te wisselen met verticale en horizontale opnames. En, hou ‘m recht. Zet je raster aan in je camera of gebruik het ingebouwde waterpas.

  • Maak een mooie compositie. Zet iets op de voorgrond, zorg voor een mooi silhouet en varieer met de plaats van de horizon. De zon hoeft niet in het midden. Regel van derden!

  • Zet je camera eens op M en in elk geval niet op de Zonsondergang scéne als je die hebt. Met M kun je de belichting zelf instellen en naar wens onder of overbelichten. Heb je geen M, gebruik dan je +/- knop om de belichting aan te passen. Experimenteer.

  • Kies je objectief. Als je de zon groot in beeld wilt dan is de telelens favoriet. Met een groothoek kan de zon heel klein worden. Het is maar wat je wilt.