De dag van de Olifant

Sommige dieren horen dan niet bij de Big Five, maar zijn minstens zo interessant en leuk om te fotograferen. Een daarvan is de jakhals en die jakhals hebben we vandaag meerdere malen gezien met jongen en vanaf een afstand waren ze goed te observeren en te fotograferen. Beetje uitvergroten en dan is het net of je er naast staat.
Dat was niet nodig bij de olifanten. En met recht kunnen we vaststellen dat dit de dag van de olifant is geworden. We hadden al wat eenzame vrijgezelle mannetjes olifanten gezien maar vandaag kwamen we oog in oog te staan met een kleine familie van 10. De oudste olifant leidde de groep en hield alles goed in de gaten de rest inclusief nog een klein babyolifantje volgden braaf.

Kijk, als je de olifanten zo dicht bij ziet dat je de lange telelens gauw moet verwisselen voor een normale korte tele omdat je ze er anders niet op krijgt dan zijn we wel heel erg dichtbij. Onze ranger Lynette, een struise Zuid Afrikaanse, had ogenschijnlijk al eerder met dit bijltje gehakt en manoeuvreerde de jeep een aantal keren zo voor de groep dat we de olifanten steeds mooi in beeld hadden. Ook het steeds heen en weer rijden over de soms lastige tracks om de groep mooi in het licht te krijgen was nog niet gemakkelijk. Uiteindelijk hebben we allemaal prachtige foto’s kunnen maken die in National Geographic niet zullen misstaan.

Is dat niet gevaarlijk zul je je afvragen? Jazeker wel want niets is vervelender dan een kwaaie olifant achter je aan krijgen. Maar dan komt de expertise van de ranger goed van pas. Zij hield de leider van de groep goed in de gaten. Die bepaalt het scenario, en zolang de leider of eigenlijk is het een leidster, geen tekenen van onrust vertoond gaat het goed. Maar met een jong olifantje erbij, die zich veilig tussen zijn moeder en tantes beweegt, is het toch oppassen. Toen de groep dan ook op minder dan 10 meter achter onze jeep overstak, moesten we doodstil blijven zitten en vooral geen abrupte beweging maken totdat de hele groep voorbij getrokken was.

Een onvergetelijke ervaring en zeker het hoogtepunt van de dag. Toen de laatste olifant gepasseerd was, draaiende die zich nog een keer naar ons om en flapperde met z’n oren en keek ons indringend aan of ze wou zeggen: en zo is het mooi geweest met dat gefotografeer, gaan jullie nou maar andere beesten zoeken. Dat hebben we toen maar wijselijk gedaan.

Uiteindelijk hebben we onder het genot van een verfrissing in de bush nog eens lekker nagepraat wat we zojuist beleefd hadden. Twee jonge nijlpaarden hielden ons van afstand daarbij in de gaten. Kortom een prachtige dag. Morgen wandelen.