Brand!

De laatste gamedrive van deze reis viel letterlijk in het water waardoor we deze moesten verplaatsen naar de dag van vertrek. De ochtend begon al heel drukkend en warm en al snel verschenen de eerste wolken aan de hemel die elkaar langzaam opzochten en samen mooie bloemkoolwolken begonnen te bouwen. Zo rond 13:00 begonnen de eerste regendruppels te vallen, en het gerommel in de verte voorspelde ook weinig goeds. Afgelasten dus de game-drive, want met noodweer op komst wil je niet in de bush zitten, zeker niet op een plek waar statistisch de meeste blikseminslagen van Zuid Afrika plaatsen vinden. Schijnt te maken met de ijzerhoudende rotsen. 

Nou ook dat hebben we geweten. Toen het onweer losbarstte flitste het horizontaal en verticaal met oorverdovende donderslagen rond onze huizen.
Met een enorme klap sloeg de bliksem in op ongeveer 100 meter van een van onze huizen. Even later zorgde een nieuwe inslag op de lodge voor het uitvallen van de elektriciteit. Alle licht, telefoon en andere communicatiemiddelen lagen eruit. En dat was lastig want de blikseminslag nabij een van onze huizen had er voor gezorgd dat het doge gras onmiddellijk in brand vloog. Het vuur verspreidde zich snel en zonder telefoon kun je niemand waarschuwen. Dan maar regenjack aan en naar het restaurant rennen waar de rangers op dat moment waren.

Gelukkig zijn ze op zo’n lodge op dit soort zaken voorbereid en met een paar commando’s door de portofoon renden al gauw wat mensen gewapend met blusmateriaal naar de brand om verspreiding tegen te gaan. De harde slagregens die volgden deden de rest. Een derde blikseminslag bij de personeelsverblijven veroorzaakte opnieuw brand die gelukkig met brandblusapparaten snel gedoofd kon worden. Kortom volop consternatie overal. Dachten we dat de bui na 3 uur wel over zou zijn, de wind draaide 180 graden en opnieuw werden we getrakteerd op onweer en vooral regen en hagel. Binnen de kortste keren lag alles bezaaid met hagelstenen en was de temperatuur met 20 graden gedaald. Tussen de regen door hebben we nog wel gegeten in het restaurant. Het dieselaggregaat zorgde inmiddels voor noodstroom. Zo rond middernacht werd de bush nog steeds verlicht door het weerlicht maar de hevige onweersbuien waren toen weggetrokken.

De volgende dag zagen we overal de gevolgen van het noodweer: bosbrandjes, weggespoeld zand en grind her en der en alle sporen van dieren uitgewist. Dat zou nog zeer lastig worden tijdens onze allerlaatste zoektocht naar de leeuwen op de laatste dag.